Chris Loyn wins prestigious architecture award


Home » Chris Loyn wins prestigious architecture award

Chris Loyn is a guest lecturer on the Professional Diploma in Architecture course at the Centre for Alternative Technology. His designs for Stormy Castle have just won a Manser medal. Big congratulations to Chris and his practice.

Chris has run a drawing practical on CAT’s architecture part II course for several years. The purpose of the practical is to ‘re-value’ the act of drawing by hand as we feel “ design emerges through the graphic rumination of drawings…” so over a few days at the beginning of the course, we get the students to explore the space they are inhabiting. Most important of all through their time with us, we want to encourage a design process that explores analytically through drawing (and of course other mediums) a multitude of aspects of from which their design strategy and tactics emerge. This seeks to avoid a process where an imposed external form only driven by external context or a singular early concept, distorts the whole endeavour of holistic design.

‘Now, remember, that I have not been trying to teach you to draw, only to see.’    John Ruskin 1857

 

Sketch by Chris Loyn, who teaches architectural sketching at CAT
Sketch by Chris Loyn, who teaches architectural sketching at CAT

The 2014 RIBA Manser Medal winning house Designed by Architects Loyn & co, Stormy Castle is a contemporary private house in an area of outstanding natural beauty on a hillside on the Gower peninsula. The Building reflects the quality of the surroundings and, conversely, makes the most of the site in terms of views, landscape design and topography. The resulting design is a tour de force in terms of space, natural light, level changes and connection to the landscape. The palette of materials is kept to a minimum – polished concrete floors flowing throughout, shuttered concrete walls, crystalline white ceilings, full height glazing to maximise the views and Corten steel accents to external doors, cladding and the roof of the retained barn.

 

Here is a film made about the winning design: